Leerkring Noordoost Friesland

Friesland heeft te maken met (dreigende) krimp. De gevolgen voor voorzieningen en detailhandel zijn voelbaar. De vraag is hoe daarmee om te gaan. Kleinere gemeenten als Dokkum, Franeker, Burgum en Kollumerland beraden zich op hun toekomst. Vooral van belang daarbij is te weten wie en wat je als gemeente bent en wilt zijn.  Door je als merk te gaan gedragen – een merk dat onderscheidend is ten opzichte van de omgeving, zich bewust is van wat het wil en dat uit kan dragen – ontstaat verbondenheid onder de stakeholders en enthousiasme om gericht te investeren in de gemeenschap.

Het Expertteam Gebiedsbranding is met de vier voornoemde gemeenten een leerkring gestart om de deelnemende gemeenten en hun stakeholders mee te nemen in het gedachtegoed van gebiedsbranding en te helpen bij het vormgeven van branding-trajecten in de verschillende gemeenten. Elke gemeente is een keer gastheer voor de leerkring, waarbij de deelnemers elkaar informeren, kritisch bevragen en adviseren. Het expertteam begeleidt hen daarin.

Wat tot nu toe opvalt is dat elke gemeente nog worstelt met het neerzetten van een goed onderscheidend, betekenisvol en door de gemeenschap gedragen merk.

Dokkum 1    Dokkum 3

In Dokkum is men het verst met merkvorming. Geïnitieerd door de gemeente en de ondernemers is een campagne gestart om Dokkum te promoten als stad van de bolwerken. Franeker etaleert zich als Ster van de Elfsteden. Burgum noemt zich het dorp tussen woud en water en Kollumerland de  woongemeente bij uitstek. Hoewel er ongetwijfeld waarheid schuilt in deze marketinguitingen schort het nog aan voldoende lading en duidelijke keuzes.

In Burgum is op dit moment onder begeleiding van Gerard Brakkee van het Expertteam Gebiedsbranding een branding-traject in gang gezet. Representanten van bewoners, ondernemers, gemeente en diverse instellingen voerden gesprekken met Burgummers om de identiteit van Burgum te achterhalen. DE resultaten worden op dit moment uitgewerkt in uiteenlopende gebiedsmerken om daaruit later een keuze te kunnen maken.

 Praat mee